Uitleg van de voorzitter van deze website; 

Op 13-jarige leeftijd hoorde ik voor het eerst over de mens Johannes Wardenier. De plaats was Harlingen, een kust stad in Friesland. Een zekere Dhr. P. Adema, leraar, vertelde opmerkelijke en vooral spannende verhalen in 1974 over deze Johannes Wardenier die in 1912 werd geboren en in 1960 merkwaardig overleed.

Deze leraar, nu 88 jaar(2020), uit het dorpje Cornwerd(10 km van Harlingen) was zelf de grote pionier van elektrische windmolens, samen met zijn zoon Henk Adema(59 jaar).

Dhr. P. Adema had kennis aan een toen oudere persoon uit Bolsward. Dat was dr. Thijs Menger, tandarts en techneut, die volgens Dhr. P. Adema de motor van Wardenier zag lopen.... Dhr. Menger overleed in 1990. Heb hem nooit zelf gesproken ondanks dat ik geboren was in Bolsward.

Op latere leeftijd kwam 'Wardenier' weer terug bij me in gedachten toen ik ook betrokken was bij uitvindingen in Oost-Europa. Daar woonde ik een 25 jaar.

In 1983 bezocht ik met drs. Theunis Jan Prins(Bolsward), we reden met een hagel nieuwe Talbot Horizon automobiel de U.S.S.R.in, na een lange en moeizame voorbereiding vol tegenwerking.

De vele bezoeken aan het voormalige 'Oost Blok' waren niet politiek ingegeven.

Terug naar Johannes Wardenier;

Hoe een ongeschoolde en ongeletterde jongeman van 22 jaar plots 'wereld nieuws' werd in 1934  met zijn aankondiging van een 'brandstofloze motor'.

Een verhaal van hoop, wanhoop en vaak verdriet.

Doordat ik als mens graag in het verleden woon en denkende in de toekomst is het belangrijk de juiste waarden en geloof te behouden.

"We leven dan ook niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk!"

In 2019 zijn we een groot (her) onderzoek begonnen waarbij overleg kwam met de familie van Johannes Wardenier, Jan de Vries(oud-werknemer Gemeente Weststellingwerf) en journalist Henk Ymker uit Steenwijk.

Om niet in herhalingen te vallen zijn we fris en onbevooroordeeld begonnen. Lettend op de mens en omstandigheden.

De uitkomsten staan op deze website.

Het grote (her) onderzoek is vooral gericht op de grotere machten waarmee Johannes Wardenier mee te maken had tussen 1934 - 1960. Hoe zag het werkelijke leven en maatschappij eruit, en hun belangen destijds.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/958167-omrop-tip-oud-bolswarder-blaast-wondermotor-nieuw-leven

Mocht u willen bijdragen aan deze website dan vernemen wij dit graag!

In 2023-2024 zal deze website worden omgezet in een boekwerk.


Met levendige groet

Willibrordus A. van der Weide.

yellowagro@gmail.com

PS! Er zullen hier en daar wel wat foutjes zijn, excuses.

 

Leven in het verleden en denkende in de toekomst.

Bolsward in de jaren dertig.

Mijn Friesland , jaren dertig

Hoe zag het leven eruit in de jaren dertig, unieke beelden uit de provincie Friesland

Expositie Johannes Wardenier in Steenwijkerwold , 2019