1940-1945 onder Duitse bezetting

Boeiende beelden uit deze periode van hoop en wanhoop

Honderden moedige Steenwijkers stonden klaar om Europa te bevrijden van het communisme gevaar.STEENWIJK - Vertrek van de Nederlandse Arbeids Dienst-mannen naar het oosten. - 18-07-1943. Nog geen twee jaar later was alles voorbij en begon de 'koude oorlog' periode

Motoren op houtgas !

De Tweede Wereld Oorlog & Lijfsbehoud

De periode van 1939 of voor Nederland 1940-1945 toen Nederland bezet werd door Duitsland is een beladen onderwerp over Johannes Wardenier, ook wel alias "Jan de Winter" genoemd. Voor honderdzuidenden werkelozen en mensen in diepe armoede kwam de bezetting van de Duitse buren als een roeping. Werk, geld en opgang was direct te merken in de jaren 1939-1940 en 1941. Daarna werd alles wederom weer onzeker voor velen. Johannes Wardenier was ook een werkeloze uitvinder is die tijden....

LIJFS BEHOUD

Er zijn enige beschuldigingen geuit aan het adres van Johannes Wardenier dat hij actief lid was van de NSB, Wehrmacht, SS, NSKK etc. De 'beschuldigingen' kwamen van personen die uit cynisme, sensatie en wellicht jaloezie Johannes Wardenier op de hak namen. Uitgaande dat honderdduizenden Nederlanders tussen 1940-1945 te doen hadden met onze Duitse bezetters heeft een naoorlogse heksenjacht alleen de kleine burger getorpedeerd. Grote bedrijven en personen, zoo ook Prins Bernhard werden nooit gevraagd of de geschiedenis werd zo geschreven in hun voordeel.

Wat heeft mijn onderzoek opgeleverd hierin ten aan zien van Johannes Wardenier of zijn schuilnaam 'Jan de Winter'?

De beschuldigingen aan zijn adres zijn door enige personen benoemd die ik ook later zal gaan vermelden op deze website. Het waren de Gebroeders Lourens en Folkert Oldersma en een zekere joodse schrijver Paul Schilperoord als 'onderzoekers' Johannes Wardenier beschuldigden van krijgsdienst voor de Duitsers. Ons grondige onderzoek laat zien dat die beschuldigingen komen doordat Wardenier uitspraken vaker controversieel waren. Ook hebben de 'schuldenaren' Johannes eerder beschadigt en omdat ze al te snel concludeerden dat Johannes "fout" was. Het ging allang niet meer over de 'brandstofloze motor' en de uitvinding(en) van Johannes, maar het spelen op de man...

NATIONAAL ARCHIEF , NIOD en BUNDES ARCHIV

Als onderzoeker ben ik zelf in de archieven gedoken in Den Haag en Amsterdam waarbij dossiers lagen. Ondanks de tientallen papiertjes en onderzoeken van het naoorlogse Tribunaal en Buitengewone Rechtbanken is Johannes op 23-11-1948 van alle beschuldigingen vrijgesproken door de Buitengewone Rechtbank in Arnhem (hij, Johannes, lag nog in een sanatorium in Laren op dat moment). Besluit werd genomen door T. Holwerda, Officier-FiscaalDe uitslag werd persoonlijk aan Johannes uitgedeeld op 30-11-1948 in Laren(San. Julianaoord)onder E 21650 & BV 15519.

Heb tientallen documenten met potlood overgeschreven daar geen materieel gefotografeerd mag worden of meegenomen.

Ook opmerkelijk is dat Johannes Wardenier, na zijn ophalen door het Rode Kruis op 16-06-1944 uit Siegburg een 3 maanden later weer kort werd opgepakt en geslagen zo ook zijn stiefmoeder(in het gezicht geslagen) waarbij een achterbuurman(verzet man) zelfs de dood vond. Wardenier was een wrak en kon amper lopen en had TBC erbij. Eigenlijk bleef hij tot aan zijn dood een soort getraumatiseerde invalide.

De familie van Johannes Wardenier wil over het algemeen in geheel niet praten over al deze voorvallen dat weet ik van Henk Ymker. De angst regeerde bij deze dorpelingen.

Dhr. Alex Dekker, schrijver en specialist over de NSKK berichtte me in 2019 dat Johannes Wardenier of alias Jan de Winter GEEN lid kan en kon zijn geweest in Oktober 1940 van de NSKK. De Gebroeders Oldersma 'beschuldigde' hem dat hij sinds Oktober 1940 officieel lid was van de Duitse NSKK. Pas in februari 1941 zouden buitenlandse personen in dienst kunnen komen met beperkingen bij de NSKK. Dezelfde Dhr. Alex Dekker twijfelt of dat Johannes Wardenier wel lid zou zijn geweest. Hooguit kon hij vervoer regelen van België naar het Ost Front.

Dat Johannes daadwerkelijk in de nieuwe gebieden was geweest van het Oostfront bevestigde hij zelf toen hij terug kwam in Groningen bij zijn huisbaas(getuigenverslag gelezen). Dat was in 1943. Het viel hem op dat weerloze 'Joden' gedood werden door de Duitsers en ook Polen. Hij vond het maar niets en de romantiek was snel verdwenen.....hij keerde zijn rug en begon zijn acties als verzet man hierna. Uiteindelijk was hij bereisd en ook bespraakt. Je kunt zeggen dat draaide op 'overleven en lijfsbehoud' en de 'brandstofloze motor' onhaalbaar meer was gezien de uitdagingen van het dagelijkse leven.

Waren de Duitsers wel geïnteresseerd? In zijn bevindingen gezien de schaarste van brandstof overal. De NSKK had in ieder geval geen belangstelling voor Wardenier want die groep hield zich bezig met transporten alleen. De enige groep die nog interesse hooguit kon tonen in de persoon Wardenier kwam van de Rüstungsinspektion en was al in 1934-1940 actief. In 1934 werd Johannes ook door Duitsers benadert in Wolvega, maar vastgelegde verslagen ontbreken dan alleen geruchten.

Johannes werd in 1943 opgepakt op het trein station van Nijmegen. Ook hierover heb ik een uitvoering verslag gelezen van de Duitse bezetters. Uiteindelijk werd hij veroordeelt tot 8 maanden gevangenisstraf waarbij hij zeker moest jokken anders zou voor het vergrijp(bonnen en identiteit kaarten stelen) die hij deed zeker 8 jaar moeten brommen, iets wat hij nooit zou overleven. Doordat het ging om een Duitse Rechtbank in Nederland is de rechtsgeldigheid NUL X NUL en daarom niet belangrijk voor het gevolg van eventuele betrokkenheid in Duitse Dienst, ja of niet.

Wel dit voorval werd aangegrepen door de Gebroeders Oldersma in de jaren tachtig om Johannes te beschuldigen van deelname in de Duitse Krijgsdienst. Er zijn naoorlogse verhalen van Wardenier die niet kloppen met documentatie en andersom. De conclusies dat Johannes geen verzet held was maar een oorlogs- misdadiger is nonsens. Wel gebruikte hij, Wardenier, het jokken voor lijfsbehoud, zodat alle klagers over Johannes Wardenier ook een beetje gelijk hebben eigenlijk.

Uiteindelijk heeft de Nederlandse Rechtbank hem vrij gesproken(op alle punten) van alle ingebrachte zaken. Dat is bepalend en daardoor zou hij volledige rehabilitatie moeten verkrijgen in WOLVEGA en STEENWIJKERWOLD, volgens mij !

Wordt vervolgd....

NSKK was een onschuldige organisatie die vervoer verzorgde voor de Duitsers door heel Europa. Ondanks dat er geen steekhoudend bewijs is heeft Johannes Wardenier er wel mee te maken gehad. Niet verwonderlijk als werkeloze uitvinder dat hij in de autotechniek terecht kwam en er ook goed voor betaald werd van 1940-1943. Toen hij aan het Ost front misdaden tegen de mensheid vernam keerde hij tegen de bezetters en dat leverde hem gevangenisstraf, martelingen en andere vervelende zaken op. Op beide gebieden blijft een waas hangen.

Uitslag van de Rechtszaak Wardenier . Het vonnis luidde dat hij niet vervolgd wordt voor oorlogs- handelingen. 22-11-1948 te Arnhem(Tribunaal)

Vervolg uitspraak waarin Wardenier vrijgesproken is.

Gevangenis stempel uit 1943, Den Haag

13-08-1943 Johannes Wardenier zit gevangen in Utrecht. Dit bericht laat zien hoeveel personen er gevangen zaten met hem.