Wolvega

Wolvega, de plek waar De Zaak Wardenier zich afspeelde in 1934. De gemeente Weststellingwerf telt 27 dorpen, waarvan er 26 als officiële woonkern zijn aangeduid. Wolvega is de grootste plaats en werd in 1934 als 'Edison City' aangeduid twee weken lang.

Sinds 1835 is Wolvega de hoofdplaats van de gemeente Weststellingwerf. En dorp welke anno 2019 een 13.000 inwoners telt. In 1934 was dat ongeveer 3.200. Opmerkelijk dat Wikipedia een pagina heeft over Wolvega met de 'bekendste inwoners'. Daar staat de allerbekendste (wereld bekend) niet in voor.....te triest voor woorden.

Johannes Wardenier de hoofdrol speler woonde in Wolvega van 6 juni 1934 tot eind januari 1935. Dit op het adres bij de sigaren winkel Jeep Heide op het Oosteinde(Dhr. Muurling, wethouder, woonde ook in die straat). Waarom hij daar ging wonen is me nog niet duidelijk geworden. In ieder geval was zijn komst naar Wolvega ingegeven door Wethouder Willem Muurling, een andere hoofdrol speler in deze kwestie. Johannes, jongeling, huurde een kamer bij de familie Heide waarin hij ook zijn kosthuis had.

Dat Johannes Wardenier naar Wolvega vertrok, had puur te maken met zijn contact met Dhr. Muurling, de toenmalige wethouder en ook geldschieter van toen.

Dankzij de familie Heide als middenstander kon Wardenier zelfs met auto en Privé chauffeur naar Antwerpen rijden om de Minerva autofabrieken te bezoeken zo ook naar Amsterdam, Meppel, Zwolle en Hengelo of ergens anders.

Dat Wolvega de eer kreeg om de uitvinding van Wardenier te begroeten was een deceptie voor Steenwijk of Meppel. Uiteindelijk was Wardenier geboren en opgegroeid in Steenwijkerwold, die toen nog een zelfstandige gemeente was. Door de klein sappigheid en 'iedereen kent iedereen' mentaliteit moest Wardenier als uitvinder wel uitwijken naar een grotere buur gemeente wat niet onlogisch is.

De keuze voor Wolvega was nogmaals ingegeven door de toenmalige wethouder Willem Muurling die het als een ere zaak zag. Deze gepassioneerde wethouder werd zelfs later de 'bescherm heer van Wardenier' genoemd.

Hij, Dhr Muurling, moest later in december 1934 het veld ruimen als wethouder en werd op een zijspoor gezet. Schandelijk gedrag van de gemeente Weststellingwerf die hiervoor nooit excuses heeft aangeboden.....aan de familie van Muurling. Zowel voor Johannes Wardenier als voor Willem Muurling is er nooit een ere plek in deze gemeente gekomen.

Waarom? Dan wordt het stil op het gemeentehuis te Wolvega.

Het oude Gemeente Huis waar 'wereld nieuws' werd geschreven op 01-11-1934 . In 1980 werd het gesloten en verkocht. Later in 2017 ging het de fik in en werd het grotendeels verwoest. Wat een museum voor Johannes Wardenier had moeten zijn werd een sloop gebouw. Tot aan vandaag de dag is er nog niet een plakkaat of straatnaam naar de fenomeen Johannes Wardenier benoemd.

Duidelijke taal van de Gemeente over hun belangen

Bewaarde stukken uit 1934 laten zien hoe serieus al voor de grote media invloed de fabrieks- plannen in werk werd gesteld.

Politie ter paard in Wolvega , November 1934.

Friesland

Indruk in de interbellum periode , Friesland.