Jack Bess(Jacobus Hubertus Bes) was een composer en schrijver van toneelstukken. Hij leefde van 1908-1964 en schreef o.m. LIEFDE en BENZINE een romantische voorstelling over de uitvinder(Wardenier) en zijn liefde voor zijn meisje en uitvinding. Dit in 1936.

Spannende musical opgevoerd in 2019 en 2020 waarin de 'brandstofloze motor' centraal staat.

Theater & Musical

Barbara Lok en Jan Blei , de hardline makers van het succesvolle musical over Johannes Wardenier.

De Musical ter ere van Johannes Wardenier werd zeer succesvol opgevoerd meerdere keren in het voorjaar en najaar van 2019 te Steenwijk.

Per 2020; Wolvega - De musical Het mysterie Wardenier is volgend jaar drie keer te zien in Wolvega. De opvoeringen vinden op 23, 24 en 25 april plaats in sporthal De Steense. Elke voorstelling kan door maximaal 600 bezoekers worden bijgewoond.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/312192/Brandstofloze-motor-van-uitvinder-Wardenier-uit-Steenwijkerwold-bestaat

Het Mysterie Wardenier gaat over de brandstofloze motor van een eenvoudige boerenzoon genaamd Johannes Wardenier. Als een studente genaamd Anne Sofie zich in de mysterieuze verdwijning van de motor verdiept, stuit ze op hevige tegenwerking. Wat wordt zo angstvallig geheim gehouden?

Voor haar masterscriptie verdiept Anne Sofie zich in een oud en mysterieus verhaal. In de herfst van 1934 vertelt een eenvoudige boerenjongen uit Steenwijkerwold dat hij een brandstofloze motor heeft uitgevonden. Een revolutionaire uitvinding die de wereld op zijn kop zou zetten. De nationale en internationale pers raakt totaal in de ban van deze Johannes Wardenier.

De motor – die niemand overigens aan het werk had gezien – moest gebouwd worden in een nieuwe fabriek in Wolvega. Het zou voor enorme werkgelegenheid zorgen. "De werkloosheid zal halt houden. Wardenier heeft een uitvinding gedaan, die mensen en machines weer aan arbeid kan helpen," schreven sommige kranten. Maar zover is het nooit gekomen. Johannes verdween tijdelijk uit beeld en toen hij terugkwam, was zijn motor weg.

Anne Sofie zoekt uit wat er echt is gebeurd. Heeft de motor bestaan en zo ja, waar is die dan gebleven? Het blijkt geen ongevaarlijke zoektocht. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer vreemde dingen er gebeuren. Ze zet stug door. Ze zet zich samen met Johannes Wardenier in om het ware verhaal te vertellen.

17 en 18 mei 2019 in Rabotheater de Meenthe te Steenwijk. Het Mysterie Wardenier is een productie van Rabotheater De Meenthe. Naast de musical zal er een vernieuwde editie van het boek Mysterie Wardenier worden uitgegeven en er zal een pop-up museum worden geopend die ingaat op het mysterie rondom de brandstof loze motor.

--------------------------------------------------------------------------------------

Er zijn enige aangekondigde theater en toneel stukken geweest over Johannes Wardenier en zijn 'brandstofloze motor' geweest.

De eersten waren in de jaren 1935 - 1940 waarvan ik de gegevens nog moet opspeuren. Onder meer in Den Haag, Purmerend en Zaandam zou er toneelstukken zijn geweest in de jaren dertig over Johannes Wardenier. Vaak uit cynisme.

De Berger(N-Holland) Revue -en operette club hield een groot bal-mosque waarin een man die niet de 'brandstofloze motor' maar een motorloze auto toonde....Dit was 01-04-1935. Dit naar aanleiding van Johannes Wardenier...

Amateur Toneel Fonds "Festa" uit Winschoten (Groningen) speelde een klouchtig spel in 3 bedrijven, geschreven door een zekere Jacobus Hubertus Bes. Zijn artiesten naam was Jack Bess(1908-1964). Het toneelstuk heette; LIEFDE en BENZINE waarin de jonge uitvinder moest kiezen tussen een meisje en zijn uitvinding, de benzineloze motor. Er deden 7 acteurs mee. Het toneelstuk werd op 01=09-1936 aangekondigd door het landelijke toneelblad " Amateur Toneel" 

Ook kondigde Folkert Oldersma uit Leeuwarden een groot toneelstuk aan , maar kon hij dat niet waarmaken in de jaren tachtig.Zijn insteek was om Johannes Wardenier weg te zetten als een 'fantast' vol cynisme. God behoedde deze laffe daad.

De meest recente zijn gedaan in 2017 door: Toneel club uit Drenthe, Roegzand.

www.iemandsland.nl  

In 2019 kwam een musical uit over Johannes Wardenier gehouden te Steenwijk. Het was een enorm spectakel met maar liefst 85 figuranten en acteurs.

 

Opmerkelijk: 

"Directeur Han Evers van theater De Meenthe in Steenwijk meldt: ,,Al vijftig mensen hebben zich aangemeld om mee te doen en tientallen Wardeniers komen zich melden met kleurrijke verhalen." Hoogtepunt voor Evers tot nu toe zijn de verhalen van een 95-jarige mevrouw Wardenier. ,,Het creatieve team is er beduusd van!"