Opticien familie Muurling

Jorrit Muurling(Foto Fair Use)

De naam van Willem Muurling, destijds in 1934 , wethouder van de gemeente Weststellingwerf is aldus voor altijd verbonden aan het Mysterie Wardenier.

Het is bijzonder dat deze familie Muurling tot op heden de dag een Optiek Zaak runt vanuit Steenwijk. We nemen u mee met een recent verslag waarin een kleinzoon zijn verhaal doet ;

Muurling heeft actie met Mysterie Wardenier.....

Steenwijk - Jorrit Muurling Oogzorg haakt in op het mysterie Wardenier. Opa Willem Muurling heeft als wethouder in de gemeente Weststellingwerf een opmerkelijke rol gespeeld in Het mysterie Wardenier, dat binnenkort andermaal als musical in theater De Meenthe wordt opgevoerd. Kleinzoon Jorrit kondigt daarom een speciale actie aan.

Bij Jorrit Muurling Oogzorg in de Woldpromenade wordt vanaf 20 september bij aankoop van een multifocale bril (met speciaal op maat gemaakte multifocale glazen) of op maat gemaakte contactlenzen het door Henk Ymker geschreven boek ‘Het mysterie Wardenier’ cadeau gedaan.

Deze actie begint 20 september in aanloop naar de twee extra voorstellingen van de musical in De Meenthe.

Willem Muurling overleed in 1969 op 78-jarige leeftijd in Steenwijk. Muurling moest in 1934 na 12 jaren zijn functie als wethouder in Weststelllingwerf opgeven vanwege zijn betrokkenheid bij het mysterie, dat 85 jaar geleden wereldnieuws was. De 21-jarige Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold had een brandstofloze motor uitgevonden, die volgens de uitvinder zelf ‘een grote ommekeer op motorisch gebied zou veroorzaken.’

Nog altijd wordt er in deze regio veelal geheimzinnig gesproken over de ‘wondermoter’, die zou worden geproduceerd in een in Wolvega te realiseren fabriekscomplex, waar 13.000 personen werkgelegenheid zouden vinden. Dat nieuws klonk met de name de vele mensen zonder werk in die (crisis)tijd als ‘muziek’ in de oren.

Het liep allemaal anders. Wardenier werd opgenomen in een psychiatrische inrichting en de motor werd bij zijn ouders in Steenwijkerwold opgehaald. En er zijn meer ‘vreemde’ dingen gebeurd.Wethouder Muurling moest het veld ruimen na een motie van wantrouwen in de gemeenteraad.

Hij ging als opticiën in Steenwijk aan de slag. Eerst vanuit de bovenverdieping van boekhandel Terpstra aan de Markt en vervolgens vanuit de winkel in de Woldstraat. Op deze locatie in de huidige Woldpromenade in het hart van Steenwijk is na 106 jaren inmiddels de derde generatie Muurling actief. De winkel is vergroot, waardoor tevens een ingang aan de Kerkstraat is gerealiseerd. Kleinzoon Jorrit Muurling heeft zijn grootvader slechts als peuter gekend en kan zich van die periode zelf nauwelijk nog iets herinneren. Wél weet Jorrit ‘dat opa Willem als optisch instrumentmaker op fijnmechanisch gebied absoluut begaafd moet zijn geweest. Hij maakte in die tijd alle brillen zelf en op de hand.

Hij heeft dus zeker technisch inzicht gehad en met die kennis heeft hij ongetwijfeld de uitvinding van Wardenier in ogenschouw genomen.’