Hoe de pers destijds schreef

Het mysterie Wardenier en de brandstofloze motor

In de herfst van 1934 baarde een eenvoudige boerenzoon uit Steenwijkerwold opzien door een motor te laten draaien, die -zoals hij het zelf aangaf- “een omwenteling zou brengen in de voortbeweging”. Hij was de uitvinder van de brandstofloze motor.

De 21-jarige Johannes Wardenier is wekenlang voorpaginanieuws geweest.
Zijn motor zou worden geproduceerd in Wolvega. “De werkloosheid zal halt houden. Wardenier heeft een uitvinding gedaan, die mensen en machines weer aan arbeid kan helpen,” schreven sommige kranten. De fabriek zou aan 13.000 mensen werk bieden.

Ingenieurs uit Engeland en rijksingenieurs waren getuige geweest van een proef. De grondprijzen in Wolvega stegen en zelfs de olieprijs in de wereld was gedaald. Om de uitvinding wereldkundig te maken zou een speciaal gemaakte bus,
uitgerust met deze motor, door Europa toeren zonder ook maar 1 keer brandstof in te nemen.


Zo ver is het niet gekomen. Wardenier werd plotseling opgenomen in een psychiatrische inrichting. De behandelende professor verklaarde hem echter “normaal” en stuurde Wardenier weer naar huis. Op dat moment begint het mysterie dat tot op de dag van vandaag onopgelost is gebleven. Bij thuiskomst hoorde Wardenier dat zijn motor was verdwenen, volgens zijn ouders opgehaald door “enkele heren”. De motor is nooit teruggevonden.

.
Wardenier vertelde in 1959 over zijn opname: “In een auto van Philips en met mensen van Philips werd ik naar de kliniek gebracht.”

Wardenier leefde na zijn opname in betrekkelijke weelde. Hoefde niet meer te werken, kocht dure pakken, rookte sigaren en reed auto. Op 17 Juli 1960 is Johannes Wardenier op 47-jarige leeftijd overleden. Hij werd begraven in Kerkbuurt, bij Steenwijk.

Later onderzoek toont aan dat zijn lichaam daar niet ligt. Volgens zijn familie is zijn lichaam bij het graf van zijn ouders geplaatst te Steenwijkerwold. Henk Vos, grafdelver te Steenwijkerwold zegt dat er buiten zijn ouders niemand is bijgeplaatst, ook het register van de gemeente vermeldt geen graf van Johannes Wardenier.

Een commentaar uit 2008....

Vandaag ontvangen bij de post! Het boek doet me sterk aan vroeger denken. Niet alleen het verhaal, wat zich afspeelt in Steenwijkerwold, waar ik dicht bij gewoond heb, maar de geur en de krantenknipsels doen me denken aan mijn vader. Hij hield erg van lezen en vooral dit soort verhalen. Ook hij bewaarde dan de knipsels, voorzien van datum en welke krant in het boek. Zelfs het handschrift zou van hem kunnen zijn, zeg maar. Beetje kippevel wel!!!!

Zwolle business nieuws 2019 ;

Was Jo Wardenier uit Steenwijkerwold een genie of een fantast? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Met enige fantasie kunnen we hem een voorloper van Elon Musk, de man achter Tesla, noemen. Wardenier had in 1934 een ‘brandstofloze motor’ uitgevonden. Het is nooit bewezen dat deze echt werkte.

Het Financieele Dagblad dook in het verleden van Wardenier. Beschreven wordt hoe Wolvega, vlak bij Steenwijkerland, waar Steenwijkerwold toe behoort, likkebaardend de vondst van deze wonderboy volgde. Op zijn achttiende ontwikkelde hij een machine voor een beschuitfabriek waarin hij werkte. ‘Hij kan niet leren, maar dubbel zo goed denken’, zei zijn vader over hem. En: ‘Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken’.

Voor insiders was het daarom geen verrassing dat Wardenier met een bijzondere motor op de proppen kwam. Deze zogenaamde heteluchtmotor kon, volgens hem, niet helemaal zonder brandstof. Op 25 gulden aan brandstof kon deze het hele jaar blijven lopen.

Wat daarna volgde is een groot mysterie: een wethouder van Wolvega begon het te irriteren dat Wardenier zijn uitzonderlijke motor maar niet aan de praat kreeg, ondanks allerlei beloften. Hij liet de man zelfs in een gesticht stoppen, vanwege diens fantastische verhalen. Tijdens zijn verblijf aldaar zou de motor van de uitvinder gestolen zijn. Volgens boze tongen door mensen van Philips. Die zou de motor verder willen ontwikkelen. Echt duidelijk is dat nooit geworden. De ‘brandstofloze motor’ heeft in ieder geval nooit gelopen.