De journalist Henk Ymker

Henk Ymker, journalist uit Steenwijk

2019 over Johannes Wardenier

De man die verre weg het grootste aandeel opzich heeft genomen inzake Het Mysterie Wardenier is Dhr. Henk Ymker(1946) uit Steenwijk.

Daarom is het meer dan terecht de eer en aandacht te geven aan Dhr. Henk Ymker !

Hij is degene geweest die Het Mysterie Wardenier vanaf de jaren zestig in leven heeft gehouden, ondanks vaak ' ernstige dreigementen'  in die jaren aan zijn adres....

Hij was de jongste journalist ooit die het lef had om Willem Muurling te ondervragen op  19jarige leeftijd. Dat was in 1965. In 1974 kwam zijn eerste grote werk(tien weekse feuilleton over Johannes Wardenier) naar buiten gevolgd door een boekwerk in 1984. Later in 2019 bracht hij opnieuw een prachtig boek uit over Het Mysterie Wardenier.

Friesch Dagblad van 2019 over Henk Ymker ; 

Wardenier zou eens in de maand cheques van Philips innen en zo genoeg geld hebben om dure kostuums, boodschappen en materiaal voor nieuwe experimenten contant af te rekenen. Want in de jaren vijftig deed hij nieuwe pogingen om zijn heteluchtmotor te ontwikkelen. Voordat hij daar echt vorderingen mee maakte, overleed hij plotseling op 47-jarige leeftijd.

Het is het verhaal van een eenvoudige man die door hogere machten tegengewerkt lijkt te worden

Zijn lichaam zou daarna zijn begraven in Steenwijkerwold. Later bleek echter dat Wardenier daar helemaal niet ligt. Zelfs na zijn dood is de jonge uitvinder dus een mysterie.

Alle raadsels, vraagtekens en mysteries rond Wardenier blijven er volgens Ymker voor zorgen dat mensen geïntrigeerd raken door zijn levensverhaal. ,,Wardenier zal wel altijd tot de verbeelding blijven spreken. Het is het verhaal van een eenvoudige man die door hogere machten tegengewerkt lijkt te worden. Hoe de vork precies in de steel zit, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Daarvoor is het al te lang geleden en direct betrokkenen zijn al overleden.”

De oud-journalist velt in zijn boek geen oordeel over de jonge uitvinder. ,,Was hij nou een geniale fantast of een genie? Ik heb slechts opgeschreven wat ik heb gehoord en gezien. Het is aan de lezer zelf om op die vraag het antwoord te geven.”

https://www.rtvoost.nl/nieuws/312192/Brandstofloze-motor-van-uitvinder-Wardenier-uit-Steenwijkerwold-bestaat