Geluks Telegram voor den uitvinder(archief gemeente Weststellingwerf te Wolvega)

De hoeveelheid telegrammen en Post

Den uitvinder worstelt door de stapels brieven en telegrammen. Keurig in pak met sigaar.

Op het moment dat Johannes Wardenier zijn uitvinding wereldkundig werd-werd de lokale PTT-Post kantoor te Wolvega overstelpt met brieven, aanzoeken, uitnodigingen, geluks telegrammen etc. Het hele dorp van toen sprak met veel lof over den uitvinder die rustig bleef in de gekte van aandacht voor zijn persoon.

Op de bijgaande foto ziet u den uitvinder keurig in pak met sigaar. Ook het haar in model. Dat was voor die tijden nog de norm en waarden(logisch). De stapels brieven laten zien dat het menens was en dat Nederland(burgers) en het buitenland 'den uitvinder' hoog in het vandaal had. Er waren ook vele huwelijks aanzoeken erbij.....dit alles voor de arme kansloze boerenzoon. Bijzonder als je alleen dit al in beschouwing neemt.

Johannes Wardenier die nooit als jongere een spontane brief kreeg tot dat moment(begin november 1934) was plots wereldberoemd in Wolvega en omstreken. De aandacht was zelfs zo groot dat hij een secretaris(kandidaat notaris Dhr. Polman) had die de vele brieven moest verwerken en eventueel ging beantwoorden.

In het gemeente archief van Wolvega ligt nog een geluks telegram aan Wardenier. Wat er met al die honderden andere brieven is gebeurd blijft gissen. Het vermoeden is dat ze zijn vernietigd of verloren zijn gegaan.

Weet iemand hier meer over laat het ons weten. Dit alles ter ere van wijlen Johannes Wardenier, den uitvinder.

Redactie.