Hoe kwam Wardenier aan geld ?

Een mysterie in de Kwestie Johannes Wardenier waren de geldstromen in zijn leven.

Bij elk mens in dit economische stelsel is geld een main-issue. 

Johannes Wardenier , weten we, werkte van zijn 12de tot en met 18de bij een banket en beschuit bakker te Tuk(Bij Steenwijk). Daar verkreeg hij wat inkomen en toelages. Tussen zijn 18de en de aankondiging 'brandstofloze motor' op 01-11-1934 is een 4 tal jaren geweest. Het is erg vaag waarmee hij zijn ontwikkelingen en levens onderhoud heeft betaald.

Ook later tussen zijn 22ste jaar en 47ste jaar(overleden) blijft het vaag met hier en daar wat zinspelingen dat hij werd onderhouden door personen, bedrijven of instellingen als de Staat of Levensverzekeringen.

We noemen dit het MECENAS effect in het leven van Johannes, waarin waarschijnlijk weldoeners en 'informal investors' zijn leven kruistten. Zodoende dat hij steeds in leven werd gehouden, ook mede door zijn overtuigingskracht.

https://wmphotoblog.tumblr.com/post/101568146661/autorijden-op-gebakken-lucht

'Apart is wel dat Wardenier vanaf het moment van zijn ontslag uit de kliniek(16-11-1934) een redelijk luxe leven leidde, dure kostuums droeg, in een auto rondreed, sigaren rookte, volop rondjes gaf in de plaatselijke kroeg en alle boodschappen en materialen voor nieuwe experimenten contant betaalde. Waarvan? Dat was onduidelijk, omdat hij officieel werkloos was.'